Svijet
0

Dramatičan poziv UN-a za pomoć

FENA
Ako želimo spriječiti da Pakistan nakon katastrofalnog zemljotresa od 8. oktobra pogodi drugi val smrti, moramo prije početka zime dramatično povećati pomoć koja stiže u pogođeni region, kazao je u srijedu generalni sekretar UN-a Kofi Annan."

Annan je ovim riječima na početku hitno sazvanog sastanka zemalja donatora u Ženevi pokušao probuditi savjest zemalja svijeta, dodajući kako je svjetskoj organizaciji pristigla svega osmina od, kako se procjenjuju na East Riveru, hitno neophodnih 550 miliona dolara.

Da li je međunarodnoj zajednici, nakon niza katasrofalnih prirodnih katastrofa, možda otvrdnulo srce na tuđu patnju? Ili u svijetu vjeruju da apeli UN-a nisu najdjelotvorniji način da se pruži pomoć? – pita se dopisnik BBC-a.

Katastrofalni zemljotres koji je početkom oktobra pogodio dijelove Pakistana usmrtio je desetke hiljada ljudi a najmanje tri miliona ostavio bez krova nad glavom.

Ujedinjeni narodi su neposredno nakon potresa procijenili koliko je i čega potrebno da bi se pomoglo najugroženijima i zatražili pomoć svijeta. Ali, dok je nakon prošlogodišnjeg cunamija novca bilo čak i previše, pakistanski potres nije, čini se, nagnao svijet da ruku zavuče dublje u džep.

A da bude još gore, UN je prvobitno iznijetu procjenu neophodne međunarodne pomoći sada udvostručio na više od pola milijarde dolara.

Upozorenje donatorima uputio je koordinator UN-a za osiguravanje hitne pomoći Jan Egeland, koji je kazao kako su neophodna dodatna sredstva i izvori kako bi se spasila dva-tri miliona života.

"Potrebna su nam daleko veća sredstva u nekoliko narednih dana. U ovom slučaju je, kao nikada ranije, zaista riječ o krajnjem roku. U pitanju je život ili smrt desetaka ako ne i stotina hiljada ljudskih bića prije nego što snijeg padne na Himalaje. A do tada nas dijele tri, četiri ili pet sedmica. Moramo prije nego što padne snijeg prebaciti na najpovoljnije lokacije hiljade i hiljade tona hrane. Danas za to nema ni para ni logističke podrške. Iskreno se nadamo da ćemo u srijedu uvečer moći kazati da novac više nije problem", kazao je Egeland.

Britanska humanitarna organizacija OXFAM optužila je neke od najbogatijih zemalja svijeta da su se oglušile o apel UN-a.

OXFAM je prozvao Francusku, Belgiju, Austriju i Finsku da nisu dale ni eura, dok su Sjedinjene Države, Japan i Njemačka izdvojile daleko manje od onoga što bi, s obzirom na snagu njihovih privreda, bio pravedan doprinos.