SAD
0

"Dostavljač" Wikileaksa vojnik Manning žali se na tretman u zatvoru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki vojnik Bradley Manning prvi put u svom pismu iznosi detalje o teškoj kazni i nezakonitom, ponižavajućem tretmanu u samici vojnog zatvora Quantico u Virdžiniji, zbog optužbi da je predao WikiLeaksu na stotine hiljada stranica državnih tajni.

U pismu na 11 strana, koje je objelodanio njegov advokat David Combs, Manning otkriva da je "ostavljen da čami pod neopravdano surovima uslovima maksimalno osiguranog zatvora" otkako je doveden iz Kuvajta u zatvor Quantico u julu prošle godine, javio je je britanski list The Guardian.

Manning opisuje da je stavljen pod nadzor da ne izvrši samoubistvo, da mu se skida sva odjeća svako veče i kako je postao predmet "nezakonitog kažnjavanja prije suđenja".

Manning vrlo slikovito opisuje kako je stavljen 18. januara tri dana pod nadzor da ne bi izvršio samoubistvo: "skinuta mi je sva odjeća izuzev donjeg veša. Moje naočare za vid koje mi je doktor prepisao oduzete su mi i bio sam prinuđen da sjedim u sljepilu".

Manning je pismo uputio američkim vojnim vlastima kao odgovor na njihovu nedavnu odluku da ga stave pod restriktivnu naredbu, takozvanu "prevenciju od povrijeđivanja", a koja znači da se Manning čuva u samici 23 sata dnevno i da ga stražari provjeravaju svakih pet minuta.

Manning smatra da je nadzor uveden, ne zato što predstavlja opasnost po sebe, već da je to odmazda zbog protesta održanog dan ranije ispred njegove ćelije zbog lošeg postupanja prema njemu.

Pismo sadrži i zabilješke s posmatranja od 27. augusta do 28. januara, koji pokazuju da je Manning "pun poštovanja, uljudan i da dobro govori" kao i da "nema nikakvih samoubilačkih emocija u ovo vrijeme".

Zatvorski psihijatri također su utvrdili da Manning ne predstavlja opasnost po samog sebe i da bi trebalo da mu se skine naredna "prevencija od povrijeđivanja".

Manning je optužen po više tačaka za otkrivanje WikiLeaksu na stotine hiljada stranica tajnih američkih depeša, video snimaka i ratne evidencije iz Iraka i Afganistana.

Optužba uključuje i "pomaganje neprijatelju", za šta je predviđena i smrtna kazna.