Prikupljanje pomoći
0

Donatorska konferencija za Haiti 31. marta u New Yorku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodni donatori su najavili da će u narednih 18 mjeseci osigurati 3,8 milijardi dolara kao pomoć razorenim Haitiju, saopćili su u glavnom gradu susjedne Dominikanske Republike Santo Domingu organizatori predstojeće donatorske konferencije.

Nakon susreta predstavnika haićanske vlade, zemalja donatora, agencija iz sustava Ujedinjenih naroda i humanitarnih organizacija u Santo Domingu, koji je okončan kasno u srijedu po lokalnom vremenu, saopćeno je da će donatorska konferencija za Haiti biti održana na najvišoj razini 31. marta u New Yorku, prenio je Reuters.

Na skupu kojim su predsjedavali predsjednik Dominikanske Republike Leonel Fernandez i haićanski premijer Jean-Max Bellerive, okupilo se 28 predstavnika različitih naroda i institucija.

Predloženo je formiranje višedonatorskoga kreditnog fonda koji bi vodio odbor sačinjen od predstavnika haićanske vlade i donatora, dok bi Svjetska banka nadgledala njegov rad.

Istovremeno je obećano da će biti osigurano dodatnih 350 milijuna dolara izravno za proračun haićanske vlade za tekuću godinu.

Vlada Haitija je na skupu iznijela procjenu da visina materijalne štete pretrpljene u razornom potresu 12. januara iznosi više od 7,7 milijardi dolara, a da će ukupno za rekonstrukciju toga karipskog otoka trebati 11,5 milijardi dolara.

U saopćenju se također navodi da će fond donatora nastojati olakšati pritisak na prenapučeni i razoreni Port-au-Prince tako što će podržati razvoj i gradnju infrastrukture u ostalim dijelovima zemlje kao i da će poticati jačanje privatnog sektora.

Britanska novinska agencija je podsjetila da je UN imenovao bivše američke predsjednike Billa Clintona i Georgea W. Busha koordinatorima za međunarodnu pomoć Haitiju i da će oni zajedno posjetiti tu državu narednog ponedjeljka kako bi podržali napore za obnovu i rekonstrukciju.