"Neljudski je"
76

Doktor iz Gaze: Snajperist je ubio one koji su pokušali napustiti bolnicu Al-Shifu

L. S.
Postalo je sve teže kontaktirati doktore u Gazi, posebno na sjeveru gdje se nalaze grad Gaza i bolnica Al-Shifa.

Humanitarna grupa Doktori bez granica (MDF) saopštila je da su uspjeli telefonom kontaktirati jednog doktora, hirurga MSF-a, u Al-Shifi, prenosi Guardian.

"Nemamo internet konekciju, uspjeli ste me nazvati sada, možda ćete pokušati 10 puta prije nego što me ponovo kontaktirate. Medicinski tim je pristao da napusti bolnicu samo ako se pacijenti prvo evakuišu: ne želimo da napustimo naše pacijente. Nemamo struje. Nema vode u bolnici. Nema hrane. Ljudi će umrijeti za nekoliko sati bez funkcionalnih respiratora. Ispred glavne kapije ima mnogo tijela, ima i povrijeđenih pacijenata, ne možemo ih unijeti unutra", ispričao je.

Saopštio je da su napadnuta kola hitne pomoći i da je oko bolnice mnogo povrijeđenih koji traže medicinsku pomoć.

"Tu je i snajperist koji je napao pacijente, imaju rane od vatrenog oružja, operisali smo trojicu. Situacija je jako loša, neljudski je. To je zatvoreno područje, niko ne zna za nas.Ima 600 stacionara, 37 beba, nekome treba intenzivna, ne možemo da ih ostavimo. Potrebna nam je garancija da postoji siguran koridor jer smo vidjeli neke ljude koji pokušavaju napustiti Al-Shifu, ubili su ih, bombardovali su ih, snajperist ih je ubio", opisao je doktor situaciju u Gazi.