Svijet
8

Dok svijet šuti: Muslimani ginu svakodnevno u sukobima

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Osim Pojasa Gaze gdje izraelska vojska već nekoliko dana izvodi neprestane napade, istovremeno se vode oružani sukobi u još nekoliko zemalja u svijetu gdje su muslimani većinsko stanovništvo

Već nekoliko dana izralska vojska izvodi zračne, kopnene i pomorske napade na Pojas Gaze. Broj poginulih u dosadašnjim napadima Izraela na Pojas Gaze povećao se na 339 Palestinaca dok je povrijeđeno najmanje 2.385 osoba.

Glasnogovornik palestinskog ministra zdravstva Esref el-Kudra potvrdio je da je u izraelskim zračnim, kopnenim i pomorskim napadima ubijeno 339 osoba od čega je 78 djece i 28 žena. U izraelskim napadima na Gazu, koji traju od 7. jula, ranjeno je 2.385 osoba.

El-Kudra je istakao da su u posljednjim izraelskim napadima ubijeni šestogodišnji dječak Omer, osmogodišnji Ahmet i kao i šestogodišnji Muhammed Rahl kada je bomba pala na njihovu kuću.

Također, već nekoliko mjeseci u Iraku se vode sukobi između iračke vojske i pripadnika militantne organizacije Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Samo u današnjem bombaškom napadu na glavni grad Iraka, Bagdad pet osoba je smrtno stradalo, dok je 15 ranjeno.

Prema navodima policije, u predgrađu Ebu Desir na jugu Bagdada eksplodiralo je vozilo u kojem se nalazila bomba. Isti izvor je potvrdio da su u napadu ubijene četiri, a ranjeno 12 osoba.

S druge strane, u napadu na policiju u mjestu Tarmiye na sjeveru Bagdada ubijen je jedan policajac, dok su tri ranjena. Ekipe hitne pomoći su ranjene prebacile u najbliže bolnice kako bi im bila pružena ljekarska pomoć.

Zgrade koje se nalaze u blizini mjesta napada pretrpjele značajnu materijalnu štetu. Još uvijek niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Isto tako, u Siriji se više od tri godine vode sukobi između vojnih snaga predsjednika Bashara al-Assada i pobunjenika.

Prema određenim izvorima, najmanje 150.000 ljudi ubijeno je u sirijskom trogodišnjem građanskom ratu.

Danas je, također, u eksploziji autobombe u samom predgrađu Duma, u glavnom gradu Sirije Damasku smrtno stradalo 11 osoba.

Nacionalno prelazno vijeće Sirije (SRGC) je saopćilo da je danas izveden napad u predgrađu Duma koje pod kontrolom drže sirijski pobunjenici. Isti izvor je potvrdio da je tom prilikom poginulo 11 osoba među kojima ima žena i djece.

Slučajni prolaznici i komšije su ranjene osobe prebacili u lokalne bolnice kako bi im bila pružena ljekarska pomoć. Na zgradama i poslovnim objektima koji se nalazili u neposrednoj blizini pričinjena je značajna materijalna šteta.

Pretpostavlja se da su napad izveli pripadnici militantne organizacije Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Osim u ovim zemljama, ratovi, sukobi i nasilje skoro su svakodnevna pojava i u drugim zemljama sa muslimanskom većinom, prije svega u Egiptu, Južnom Sudanu, Somaliji i Mijanmaru.