Čileanski kamp
0

Dok se supruge i ljubavnice svađaju, zarobljeni rudari bi vino i cigarete

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zanimljivo je ovih dana u kampu iznad rudnika San Jose u Čileu. Dok 33 rudara zarobljena urušavanjem ulaza u rudnik već mjesec dana pate u vlagi i zemlji, na površini se odvija prava drama među suprugama i ljubavnicama koje traže vladine kompenzacije.

Predstavnici vlasti se susreću sa valom žena koje dolaze i govore da su u vezi sa nekim od rudara, kako bi dobile novac.

Najmanje pet ljubavnica otkrilo je svoje afere za koje supruge nisu imale pojma, a zasad je najintrigantniji lik Yonni Barrios Rojas. On će se, kad konačno izađe vani, susresti sa mnogo pitanja svoje 58-godišnje supruge Marte Salinas.

Marta je, naime, otkrila da je Yonni imao najmanje dvije ljubavnice. Prva se pojavila Susana Valenzuela, ispričala kako je Martinog supruga srela prije pet godina na jednom kursu, te kako joj je priznao da zbog nje planira napustiti ženu.

Osim Susane, na bdijenju se pojavila još jedna Rojasova ljubavnica. Ipak, supruga se ne da.

"On je moj muž, voli me i vjeran mi je za cijeli život", uvjerena je Salinas.

Da je na ovom mjestu bilo dosta konflikata između supruga i ljubavnica potvrđuje i Marta Flores iz Crvenog krsta.

"Najgore je bilo u šatoru gdje su supruge naišle na žene koje tvrde da su ljubavnice njihovih muževa. Morali smo se i mi umiješati i razdvojiti ih prije nego se potuku", ispričala je humanitarka.

Porodicama zarobljenih rudara dijele se paketi pomoći, kao i novčane kompenzacije.

"Nažalost, konflikti nastaju zbog novca. Neki rudari imaju djecu sa više žena i sve one dolaze da traže svoj dio", objašnjava Flores. "Dosad sam upoznala pet porodica s tim problemom, ali sam sigurna da ih ima i više."

Zbog svega ovoga na mjesto gdje porodice čekaju informacije o rudarima dovedeni su i stručnjaci u oblasti bračnih problema, koji pomažu suprugama da se nose sa nevjerom koju otkrivaju.

Jedan od rudara, koji nije imenovan, ima suprugu od koje se nikad nije razveo, ženu s kojom živi, ženu s kojom ima dijete i ženu koja tvrdi da mu je ljubavnica. Sve one došle su u kamp.

Dok se sve ovo događa na površini zemlje, rudari su zatražili da im kroz usku rupu od osam centimetara, koja im je jedina veza sa vanjskim svijetom, dopreme alkohol i cigarete. Ipak, njihove molbe su odbijene, s obzirom da su neki od njih teški alkoholičari.

Stručnjaci NASA-e pozvani su da pomognu u spašavanju, a kako bi im podigli moral dovest će i slavne ličnosti, poput čileanskih fudbalera.

Rudari su zarobljeni 700 metara pod zemljom u rudniku San Jose u pustinji Atacama od 5. augusta. U petak je stigao drugi stroj za proširenje jednog od kanala za opskrbu, dok se bušenje otvora za spašavanje nastavilo nakon 10-satnog prekida.