Svijet
0

Dogovor SAD - Pakistan o napadima na bin Ladena

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Države postigle su dogovor s Pakistanom o izvođenju zračnih napada bespilotnim avionima, bez prethodne saglasnosti Islamabada o njima, ako vođa Al-Qaide Osama bin Laden bude lociran u toj zemlji, izvještava u srijedu Washington Times.

Prema ovom listu, koji navodi "dobro informiranog zvaničnika, odobrenje je dao pakistanski predsjednik Pervez Musharraf na početku 'rata protiv terorizma' 2001., u slučaju da Bin Laden bude lociran u pakistanskim plemenskim zonama, na granici s Afganistanom", gdje se pretpostavlja da se krije.

Visoki zvaničnik govori o tom dogovoru za američki dnevnik dok u Pentagonu i unutar CIA-e rastu frustracije jer Bin Laden nije uhvaćen od 2001. a mandat predsjednika Busha približava se kraju, prenio je AFP.

Prema Washington Timesu, Islamabad, ključni saveznik SAD-a u ratu protiv terorizma, odobrio je da CIA tajno lansira bespilotne avione "predator" na Afganistan, kako bi se suprotstavili talibanima, a da američka obavještajna služba nastavi koristiti bespilotne avione na njegovoj teriotoriji.

Najtraženiji čovjek na svijetu izmicao je američkim vojnicima, koji su pokretali lov na njega u Afganistanu, nakon pada talibanskog režima 2001.

Osama bin Laden, za kojim je pokrenuta hajka, koji je još uvijek neuhvatljiv, a glavu mu je SAD ucijenio na 50 miliona dolara, preuzeo je odgovornost za napade od 11. septembra 2001. u SAD-u, što je dovelo do invazije Afganistana.