Svijet
0

Dogovor SAD-a i Poljske o antiraketnom štitu moguć u septembru

FENA
Witold Waszczykowski
Witold Waszczykowski
Sporazum između Washingtona i Varšave o postavljanju elemenata američkog proturaketnog štita u Poljskoj mogao bi biti zaključen u septembru ili oktobru, izjavio je za štampu zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Witold Waszczykowski.

Waszczykowski je završio prvi krug pregovora s američkim zvaničnicima. On je poljskim novinarima u Washingtonu izjavio da je zadovoljan kako su Amerikanci pristali na nekoliko poljskih zahtjeva, među kojim je i zahtjev da se u realnom vremenskom roku podijele obavještenja dobijena zahvaljujući radaru instaliranom u Republici Češkoj.

Sjedinjene Američke Države su planirale da u Poljskoj postave desetak presretača raketa. Zadatak tog sistema je da štiti Ameriku i Evropu od iranskih prijetnji, smatra Washington, ali Moskva smatra da štit ugrožava ruske strateške interese.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je predložio američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu da s Rusijom podijeli alarmni radar koji se nalazi na sjeveru Azerbejdžana, u Gabali i da odustane od američkog plana u Republici Češkoj i u Poljskoj.

"Ruski prijedlog je interesantan i nije odbačen. O njemu se razmišlja kao o dodatku postrojenjima u Češkoj i Poljskoj, a ne kao o njihovoj zamjeni", izjavio je Waszczykowski.

O planu za štit će se razgovarati polovinom jula prilikom posjete poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog Washingtonu.

Sljedeći krug pregovora između stručnjaka predviđen je za početak augusta u Varšavi, izjavio je poljski zvaničnik.