Svijet
0

Dodik-Mamberti: RS zainteresirana za priključenje EU

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik prenio je sekretaru Vatikana za odnose sa državama, nadbiskupu Dominiku Mambertiju (Dominique Mamberti), stav da je RS zainteresirana za priključenje Evropskoj uniji i da je potrebno da u BiH, svi koji učestvuju u političkom životu, prije svega lokalne političke strukture, dođu do koncenzusa o svim važnim pitanjima.

„Predočio sam mu svoj prijedlog vezan za federalizaciju BiH, u novim ustavnim razgovorima. Uvjeren sam da je to doprinijelo dodatnom razumijevanju Vatikana o stanju u BiH“, rekao je Dodik.

Razgovarajući o situaciji u regiji, Dodik je, nadbiskupu Dominiku Mambertiju, prenio stav o rješavanju pitanja Kosova i Metohije. „Potrebno je da se dođe do konsenzusa i mi podržavamo pregovarački proces koji se upravo odvija“, izjavio je entitetski premijer.

U vezi sa rješavanjem pitanja Kosova i Metohije, Dodik je rekao da je nadbiskup Mamberti istakao da „Vatikan smatra da je najvažnije očuvati mir – sa čime se i mi slažemo – i da se, konsenzusom, dođe do novih rješenja.“

Također, u toku razgovora, bilo je riječi i o odnosu vlasti u Republici Srpskoj prema Katoličkoj crkvi.

„Razgovarali smo i o pitanjima statusa imovine i povratka izbjeglica“, rekao je premijer Dodik i uputio poziv „svima onima koji žele da se vrate u Republiku Srpsku da to učine bez oklijevanja i da na taj način doprinesu dodatnom razumijevanju u regionu“.

Današnja posjeta premijera Milorada Dodika je prva posjeta jednog predsjednika vlade Republike Srpske Vatikanu.