Crna Gora
0

Do poslijepodneva glasalo više od polovine birača

FENA
Prijevremeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori protječu u nedjelju mirno, bez incidenata i većih nepravilnosti, a do 17,30 sati glasalo je nešto više od 50 posto ili preko 250 hiljada građana, što je za skoro jedan posto više nego na posljednjim predsjedničkim izborima prije dvije godine, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je kako očekuje da će vladajuća koalicija "Europska Crna Gora" na vanrednim izborima povećati zastupljenost u parlamentu, a od buduće oporbe očekuje suradnju u projektima koji su od interesa za sve crnogorske građane.

"Interes je građana Crne Gore da što brže i sa što manje posljedica prođemo kroz ovo razdoblje svjetske gospodarske krize", kazao je Vujanović.

Aktualni premijer i čelnik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, ocijenio da je "ovo još jedan važan dan za budućnost Crne Gore" te da očekuje da će lista "Europska Crna Gora", čiji je on nositelj, ostvariti još bolji rezultat od onih koje je imala na prethodnim izborima.

"Očekujem da će građani slobodno, u skladu s demokratskim pravilima, izabrati parlament i vladu koji će nastaviti odgovorno upravljati važnim reformskim procesima i Crnu Goru ubrzano približavati onome što je naš strateški cilj", rekao je Đukanović nakon glasovanja.

Pobjeda koalicije "Europska Crna Gora" na parlamentarnim izborima bit će početak novih obveza, a država će morati iskoristiti sve kapacitete da bi nastavila najbrži put ka europskim integracijama, kazao je predsjednik Socijaldemokratske partije (DP), članice vladajuće koalicije, i aktualni predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić.

Čelnik opozicionog Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević rekao je da očekuje da će velik broj građana na izborima u njegovu pokretu prepoznati ozbiljnu alternativu, koja zna Crnu Goru voditi na odgovoran i pošten način.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori za 81 zastupničko mjesto bore se 16 političkih stranaka i koalicija.

Biračka mjesta su otvorena do 21 sat. Pravo glasa ima 498.305 birača.

Izbore prati 1.210 stranih i domaćih promatrača.

Pored parlamentarnih izbora, danas se održavaju lokalni izbori u Nikšiću i Budvi, kao i izbori za gradonačelnike Herceg Novog i Tivta.