Vandalizam bez presedana
3

Djevojka uhvaćena kako pokušava urezati svoje ime na Koloseum, roditelji je opravdavali

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Po drugi put u manje od mjesec dana, jedna turistkinja je uhvaćena u vandaliziranju jedne od najpoznatijih historijskih atrakcija u Italiji, rimskog Koloseuma.

Turistički vodič je uspio snimiti djevojku (17) iz Švicarske dok je grebala slovo N na zidu Koloseuma, građevine stare skoro 2.000 godina.

"Ovo je prvi put da sam snimio čin vandalizma u Koloseumu, ali u proteklih šest godina sam vidio desetke slučajeva, pa čak i onih koji su odrezivali dijelove zida. Jednom su me čak pljunuli jer sam ukorio dječaka", kazao je turistički vodič David Battaglino za Republlica Roma.

[TWITTER]1680263219594625026[/TWITTER]

Nakon što je Battaglino prijavio najnoviji slučaj vandalizma na Koloseumu, policija je ispitala tinejdžericu i njene roditelje. Roditelji djevojčice opravdavali njeno ponašanje rekavši: "Ona je samo dijete, nije učinila ništa loše."

Talijanski mediji izvještavaju da porodici prijeti kazna od 15.000 eura, što je maksimalna kazna za vandaliziranje historijske baštine u Italiji. Ova vijest dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je muškarac uhvaćen kako uništava Koloseum krajem juna. Turist iz Velike Britanije je izazvao opću osudu urezivanjem imena svoje djevojke u zidove historijske građevine.