Uzvikivale razne slogane
237

Djevojčice iz protesta skinule hidžabe Iranu: Ako se ne ujedinimo, ubijat će nas jednu po jednu

D. B.
Djevojčice su se pridružile protestu protiv vlasti u Iranu tako što su skinule hidžabe.

Video čiju je autentičnost provjerio BBC prikažuje tinejdžerke u uniformama koje su skinule hidžabe i mahale njima dok su uzvikivale slogane protiv vlasti. Riječ je o sloganima koji su se mogli čuti tokom širih protesta u protekle dvije sedmice.

Snimak je nastao u ponedjeljak u Karaju, a čini se da su djevojčice istjerale jednog od vladinih zvaničnika iz svoje škole. One su vikale "sram te bilo" i gađale ga praznim flašama sve dok nije otišao.

U drugom videu snimljenom također u Karaju, koji se nalazi zapadno od Teherana, djevojčice su uzvikivale: "Ako se ne ujedinimo, ubijat će nas jednu po jednu".

U gradu Shirazu su djevojčice blokirale saobraćaj na glavnoj saobraćajnici u ponedjeljak te su mahale hidžabima uzvikujući "smrt diktatoru" misleći na vrhovnog vođu ajatolaha Alija Khameneija.

Djevojčice održale proteste i danas u Teheranu, Saqezu i Sanandaju. Mnoge su snimljene u učionicama bez hidžaba, a neke od njih su pokazivale srednji prst prema portretima ajatolaha Khameneija i osnivača Islamske Republike Iran ajatolaha Ruholaha Homeinija.

Protesti djevojčica su počeli nekoliko sati nakon što je ajatolah Khamenei, koji ima posljednju riječ u državnim odlukama, prekinuo šutnju o protestima te optužio SAD i Izrael za organizovanje nereda. Pružio je podržku sigurnosnim snagama koji su na proteste odgovorili nasiljem.

Nemiri su počeli nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je pala u komu nakon što je uhapsila policija 13. septembra u Teheranu jer je navodno prekršila zakon koji se odnosi na prekrivanje kose hidžabom. Tri dana kasnije je preminula u bolnici. Njena porodica tvrdi da su je policajci tukli palicama po glavi, a policija je to demantovala te istakla da je djevojka preminula zbog "iznenadnog zatajenja srca".