Svijet
408

Djevojčica koja je putem Twittera svijetu prenosila strahote iz Gaze preživjela rat

Piše: M. N.
Šesnaestogodišnja djevojčica Farah Baker iz Gaze koja je postala poznata širom svijeta po svom izvještavanju o stanju u tom mjestu putem Twittera, doživjela je dan stalnog primirja i prekid bombardovanja koje trajalo 51 dan.

"Ja sam Farah Baker, djevojčica iz Gaze, i ima 16 godina. Otkako sam se rodila preživjela sam tri rata i mislim da je dovoljno", objavila je Farah fotografiju na Twitteru, a potom i brojne apele za pomoć Gazi i ljudima koji tamo ginu.

"To je u blizini moje kuće, ne mogu prestati plakati. Možda umrem večeras #Gaze #GazaUnderAttack #ICC4Israel #AJAGAZA", napisala je Farah Baker i tu njenu rečenicu prenijeli su svi mediji.

Djevojčica je preživjela tu noć i još mnoge besane noći. Dočekala je da Izrael i Palestina postigne dogovor o prekidu vatre i trajnom primirju. Jučer su svi izašli na ulice Gaze kako bi proslavili taj dogovor koji je označio kraj krvave borbe, ubijanja i ranjavanja. Na ulici je bila i Farah.

"Rat je završen. Sve izgleda mnogo ljepše nego prije. Slobodan život je ljepši od bilo čega. Život vrijedi i uživajte u njemu... Konačno sam se vratila normalnom i mirnom životu. Sjedim na balkonu bez straha. Zrak više ne miriše na krv" , neki su od tvitova palestinske Anne Frank, kako su je mediji prozvali.

Farah je izašla na ulicu plesala sa svojim sunarodnjacima u dva ujutro i nije mogla zaspati dugo od sreće, te je sve vrijeme tvitala. Zahvalila se svima koji su joj putem Twittera bili podrška sve vrijeme.

"Ja nisam heroj, ali vi koji ste bili uz mene sve vrijeme ste pravi heroji. Hvala vam", tvitala je.

Za razliku od prethodnih dana, njene fotografije su pune pozitivne energije, svjetla, ljepote, a njeni tvitovi su puni radosti. Prema jednom od današnjih tvitova, nakon dugo vremena Farah će jesti sladoled.

"Nedostajalo mi je to", tvitala je.

Moderna Anne Frank privukla je više od 209.000 pratioca na Twitteru koji su joj pružali podršku, molili se s njom, dijelili strahove i nasmijavali tokom dana bombardovanja u kojima je, prema podacima iz Gaze, poginulo više od 2.100 Palestinaca među kojima je i veliki broj djece.