Svijet
31

Djeca umiru od gladi samo nekoliko kilometara od Assadove palače

Klix.ba
Bashar al-Assad (Foto: Arhiv/AFP)
Bashar al-Assad (Foto: Arhiv/AFP)
Vlada SAD-a je zatražila od sirijske vlade da dozvoli ulazak humanitarnih konvoja u zemlju jer civili u predgrađima Damaska, koja su pod kontrolom pobunjenika, umiru od gladi.

Washington je saopćio da su zbog vojne opsade, koja traje mjesecima, civili izgladnjeli, nemaju vode, a ni lijekova. Djeca umiru zbog neuhranjenosi samo nekoliko kilometara od palače sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Sirijska vojska je upozorila pobunjenike da se moraju predati ili će umrijeti od gladi.

U tri predgađa Damaska, Yarmouku, Istočnoj Ghouti i Moudamiyahu, pobunjenici su pod opsadom Assadovih snaga već nekoliko mjeseci. Situacija je postala toliko očajna da su muslimanski vjerski lideri dozvolili ljudima da jedu pse, mačke i magarce kako bi preživjeli. U islamu se smatra da ovo meso nije dobro za konzumaciju. Zbog toga američke vlasti zahtjevaju od Assada da dozvoli ulazak humanitarnog konvoja.

Glasnogovornica američkog State Departmenta, Jen Psaki, rekla je da civili žive bez osnovnih potrepština vveć godinu dana.

"Dosta nam je ovoga. Ako nas vlada želi napasti hemijskim oružjem, neka to uradi. Mogli bi napraviti da oružje miriše na hljeb, tako da možemo umrijeti sretni", izjavio je neimenovani mladić.

Sirijski aktivisti bilježe smrtne slučajeve zbog komplikacija uzrokovanih nedostatkom hrane.