Svijet
82

Devetnaestogodišnjakinja presudila sama sebi kako ne bi pala u ruke IDIL-a

Klix.ba
Devetnaestogodišnja Ceylan Ozalp iz kurdskog grada Kobane u Siriji ubila se posljednjim metkom koji joj je ostao u borbi protiv Islamske države (IDIL).

Prema navodima sirijskih medija, Ozalp su okružili IDIL-ovi borci, a ona je ostala samo s jednim metkom u cijevi. Tada se obratila svojim saborcima kojima je rekla "zbogom" i ispalila sebi metak u glavu.

Medijski napisi o njezinoj smrti, kao i odsijecanju glava sedmorice muškaraca i tri žene u Kobaneu ranije ove sedmice, poput oluje su protutnjale nekolicinom turskih news portala.

No, za razliku od njih, postoje i napisi kako Ozalp, također poznata i kao Diren, što na turskom jeziku znači 'otpor', nikad nije napustila sjeverni sirijski grad Jezaa, koji je još uvijek pod kontrolom Kurda, piše International Business Times.

Tokom posljednjeg intervjua koji je dala BBC-u prošlog mjeseca Ozalp je rekla kako nikada sebi ne bi dozvolila da padne u ruke IDIL-a.

"Mi se ničega ne bojimo. Borit ćemo se do posljednje osobe. Radije bi sebe raznijeli bombom nego pali u ruke IDIL-a. 'Kad vide ženu s puškom u rukama, toliko se prestraše da se počnu tresti. Sebe svijetu predstavljaju kao jake muškarce. No, kada vide nas žene s oružjem, počnu bježati. Smatraju žene slabim bićima. No jedna naša žena vrijedi kao stotinu njihovih muškaraca", rekla je Ozalp.

Poput Ozalp, mnoge Sirijke pridružile su se YPG-u, Kurdskoj narodno-odbrambenoj jedinici Sirije. Nosile su kalašnjikov i išle na ratišta. Ukoliko bi pale u ruke IDIL-a, završile bi kao seksualne robinje ili njihove supruge.

Prema posljednjim informacija UN-a, ISIS je počinio masovna ubistva i otmice žena i djevojaka, te su ih koristili kao seksualne robinje, a djecu zapošljavali kao borce.