Odgovor na ruske napade
58

Detalji ukrajinskog napada na ruski grad Belgorod: Poginulo 14 osoba, o svemu obaviješten Putin

L. S.
Spasioci nose povrijeđenu ženu nakon granatiranja u Belgorodu (Foto: EPA-EFE)
Spasioci nose povrijeđenu ženu nakon granatiranja u Belgorodu (Foto: EPA-EFE)
Najmanje 14 osoba, uključujući dvoje djece, ubijeno je u ukrajinskom granatiranju ruskog grada Belgoroda u subotu, saopćilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije.
Smrt je rezultat "masovnog" napada na centar Belgoroda, navodi ruska državna novinska agencija TASS, citirajući rusko ministarstvo za vanredne situacije.

Granatiranje je uslijedilo nakon što je Rusija u noći s četvrtka na petak izvela svoj najveći zračni napad na Ukrajinu od početka njene invazije u punom obimu, rezultirajući najmanje 39 mrtvih i više od 150 povrijeđenih.

Ukrajinski napadi na ruske regije u blizini granice nastavljaju se gotovo svakodnevno više od godinu dana, ponekad rezultirajući civilnim žrtvama, ali ovo je jedan od najsmrtonosnijih incidenata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten je o napadu u Belgorodu, saopštio je Kremlj, kada je naredio da se tim ministarstva zdravlja i spasilaca Ministarstva za vanredne situacije pošalju u grad kako bi pomogli pogođenima.

U gradu je usljed granatiranja, koje je izazvalo deset požara, oštećeno oko 40 civilnih objekata koji su u međuvremenu ugašeni.

Povodom napada oglasila se i glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

"Iza napada stoji Velika Britanija koja u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama podstiče Kijev na ovakve akcije, shvatajući da je kontraofanziva ukrajinskih oružanih snaga propala", rekla je Zaharova.

Ukrajina nije javno komentarisala incidente i rijetko preuzima odgovornost za napade na svog susjeda.

U međuvremenu, broj žrtava ruskih udara na Ukrajinu, koji je doživio neviđeni broj dronova i projektila ispaljenih na ciljeve širom zemlje, nastavio je rasti.

Broj žrtava u glavnom gradu Kijevu porastao je na najmanje 16, nakon što su tijela civila izvučena iz ruševina jednog skladišta, izjavio je u subotu gradonačelnik Vitalij Kličko. Sve smrti u Kijevu dogodile su se u skladištu.