SAD
0

Depeše objavljene na "Wikileaksu" nisu podstakle nemire u Tunisu

FENA
Administracija predsjednika SAD Baracka Obame demantovala je danas tvrdnje da su informacije o korupciji u Tunisu, pomenute u američkim diplomatskim depešama koje je objavila internet-stranica "Wikileaks", podstakle nemire u toj afričkoj državi i dovele do svrgavanja tuniskog predsjednika Zin al-Abidina Ben Alija.

Portparol State departmenta P.J. Crowley izjavio je da su Tunižani bili vrlo dobro svjesni korupcije, nepotizma i raskošnog životnog stila bivšeg predsjednika Ben Alija i njegove porodice mnogo prije nego što je "Wikileaks" objavio depeše, prenio je AP.

Kroli navodi da je sam tuniski narod katalizator pobune, u kojoj je Ben Ali, na vlasti više od 20 godina, pobjegao u petak iz zemlje.

Mnogi komentatori smatraju da su direktni komentari o Ben Aliju i njegovoj porodici sadržani u diplomatskoj depeši, koja je "procurila" u javnost putem "Wikileaksa", doprinijeli nezadovoljstvu Tunišana.

Nezadovoljstvo stanovništva Tunisa izazvano je poskupljenjem hrane i goriva, te visokom stopom nezaposlenosti i korupcije.

U neredima koji su proteklih dana izbili u više gradova Tunisa, uključujući prijestonicu, do sada je prema izjavama boraca za ljudska prava, poginulo najmanje 50 ljudi, a zvaničnici UN-a upozoravaju da je policija koristila prekomjernu silu protiv demonstranata.