Tajland
0

Demonstranti provalili u kompleks parlamenta

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Demonstranti u "crvenim majicama" probili su kordon bezbjednosnih snaga i nakratko su ušli u kompleks tajlandskog parlamenta u Bangkoku, pojačavajući tako pritisak na vladu da raspiše izbore.

Dopisnik agencije Reuters sa lica mjesta javio je da su demonstranti prošli pripadnike policije u opremi za sprečavanje nemira, ali su se ubrzo povukli iza kapije.

Demonstranti nisu odmah pokušali da uđu unutar zgrade. Ministri iz vlade ranije su tu imali sastanak, ali su otišli iz zgrade.

Više desetina hiljada demonstranata protestuje u tajlandskoj prijestonici Bangkoga od 14. marta zahtijevajući od premijera Abhisita Vejjajive da raspiše nove izbore. 

 Abhisit smatra da bi zbog tenzija sada bilo veoma teško održati mirne izbore i ponudio da u decembru raspusti parlament, što je godinu dana prije isteka mandata. 

Analitičari ističu da bi u slučaju da sada raspiše izbore Abhisit najvjerovatnije izgubio vlast.

 Demonstranti smatraju da trenutna vlada nije legalno imenovana nakon što je bivši premijer Thaksin Shinawatra svrgnut vojnim pučem 2006. godine, dok su i dvije kasnije vlade svrgnute sudskim postupcima. Posljednji veliki protesti u aprilu 2009. godine praćeni su nasiljem i dva lica su izgubila život dok je više desetina povrijeđeno.