Neredi u Libiji
0

Demonstranti napali strano gradilište u Tripoliju

SRNA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Više stotina Libijaca, od kojih su neki imali vatreno naoružanje i noževe, napali su gradilište južnokorejske kompanije u Tripoliju, a u sukobima su povrijeđena najmanje četiri strana državljanina.

Neimenovani strani zvaničnik rekao je da su napadači upali na gradilište kasno popodne, otišli i ponovo se vratili nekoliko sati kasnije.

Isti zvaničnik rekao je da su povrijeđena tri južnokorejska i dva radnika iz Bangladeša.

Jutros je u centralnom dijelu Tripolija mirno, mada se još može čuti sporadična vatra iz automatskog naoružanja.

Očevici su izjavili da su bezbjednosne snage sinoć ispalile suzavac i bojevu municiju, dok su se pojavili i nepotvrđeni izvještaji da su u sukobima sa antivladinim demosntrantima učestvovali i strani plaćenici kao što je bio slučaj u gradu Benghaziju. Još nema podataka o eventualnim žrtvama.

Drugi po veličini libijski grad Benghazi je nakon četvorodnevnih nemira uglavnom pod kontrolom demonstranata. Prema nepotvrđenim izvještajima, jedan od generala vojske prebjegao je na stranu opozicije.

Bolnice u Benghaziju ne mogu da se izbore sa žrtvama i jedan od ljekara rekao je da su tokom popodneva primili više od 50 tijela. Demonstracije su prijavljene i u drugim gradovima, uključujući Tobruk, Al Baydu i Misratu.
Libijski predsjednik Moammar al Gaddafi u Africi je na vlasti i on je na čelo Libije došao nakon puča 1969. godine.

Region Bliskog istoka i sjeverne Afrike suočen je sa prodemokratskim protestima, pojačanim usljed odlaska sa vlasti egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka 11. februara i svrgavanja dugogodišnjeg predsjednika Tunisa Zine Al Abidine Alija u januaru.