Liban
55

Demonstracije izbile i u Bejrutu, kolone ljudi idu ka Američkoj ambasadi

D. Be.
Američki State Department u utorak je upozorio svoje građane da ne putuju u Liban, navodeći sigurnosnu situaciju povezanu s napetostima Izraela i Hezbollaha, libanske oružane grupe.

State Department odobrio je dobrovoljni i privremeni odlazak članova porodica osoblja američke vlade i dijela osoblja koje nije hitno iz Ambasade SAD-a u Bejrutu zbog nepredvidive sigurnosne situacije u Libanu.

Prema snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama hiljade Libanaca odlučilo je krenuti ka zgradi Američke ambasade u Bejrutu kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo američkom politikom i podrškom Izraelu u zločinima koji se čine palestinskom narodu.
Protesti širom Bliskog istoka su buknuli nakon sinoćnjeg raketnog napada na bolnicu u Gazi gdje je poginulo najmanje 500 osoba, a brojni su još pod ruševinama.
Danas se očekuje i dolazak američkog predsjednika Joea Bidena u Tel Aviv što bi moglo dodatno usložniti cijelu situaciju u ovom regionu, zavisno od zaključaka sastanka sa izraelskim liderima.

Nakon eksplozije u bolnici u Gazi, veliki protesti su izbili u gradovima diljem Bliskog istoka, uključujući Liban, Libiju, Iran, Irak i Tursku.