Svijet
0

Del Ponte: Crna Gora se treba pripremiti za suđenja za ratne zločine

FENA
Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte preporučila je u ponedjeljak, u razgovoru s crnogorskim premijerom Željkom Šturanovićem, Crnoj Gori da se pripremi "u narednom razdoblju provoditi istrage i suditi za kaznena djela ratnih zločina, u okviru svog pravosudnog sustava".

Del Ponte je istakla neophodnost stvaranja posebnog akcijskog plana za zajedničke aktivnosti nadležnih organa i službi država regije, u cilju provođenja koordiniranih aktivnosti na otkrivanju i uhićenju optuženih osoba.

Crnogorski premijer Željko Šturanović je istaknuo opredjeljenje Crne Gore da i sada, kao samostalna i nezavisna država, nastavi otvorenu i punu suradnju s Haškim tribunalom.

On je kazao da su nadležna državna tijela Crne Gore spremna pružiti logističku i svaku drugu pomoć predstavnicima Tribunala na crnogorskom teritoriju.

Premijer je prenio i spremnost crnogorskih državnih organa na suradnju u pronalaženju i privođenju haškom sudu optuženih osoba, utvrdi li se da oni borave na teritoriju Crne Gore.

Šturanović je podsjetio da je u interesu svih zemalja regije, ali i međunarodne zajednice u cjelini, da Tribunal obavi svoju misiju koju mu je povjerilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.