Haški tribunal
0

Danas presuda Momčilu Krajišniku

Sarajevo-x.com
Foto: Daylife.com
Foto: Daylife.com
Žalbeno vijeće Haškog tribunala za 17. mart zakazalo je izricanje presude u predmetu protiv Momčila Krajišnika, jednog od najviših članova rukovodstva bosanskih Srba tokom rata.

Pretresno vijeće je Krajišnika 27. septembra 2006. proglasilo krivim za progone, istrebljenje, ubistvo, deportacije i prisilno premještanje nesrpskih civila tokom sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine.

Oslobođen je krivice po optužbama za genocid i saučesništvo u genocidu. Krajišnik je osuđen na 27 godina zatvora.

Krajišnik je obavljao više istaknutih funkcija u rukovodstvu bosanskih Srba neposredno prije i tokom rata. Bio je predsjednik skupštine bosanskih Srba, kao i član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke i Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Tužilaštvo navodi da je također bio član proširenog Predsjedništva takozvane “Srpske Republike Bosne i Hercegovine”.

Pretresno vijeće je zaključilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat, čiji su članovi bili Krajišnik, Radovan Karadžić i druge vođe bosanskih Srba, s ciljem "da etnički prekomponuju teritorije koje je odredilo rukovodstvo bosanskih Srba drastičnim smanjenjem omjera bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata putem protjerivanja".

Sudije su zaključile da je Krajišnikova uloga u činjenju zločina za koje je osuđen bila "ključna".

Optužnica protiv Krajišnika podignuta je 25. februara 2000. godine. Uhapšen je i prebačen na Međunarodni sud 3. aprila 2000., a suđenje je trajalo od 3. februara 2004. do 31. augusta 2006. godine.