Stranke se dogovorile
0

Danas nova vlast, u Tunisu borbe još nisu prestale

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Visok je i dalje nivo napetosti u Tunisu koji čeka novu jedinstvenu vlast. Premijer Mohammed Ghannouchi najavio kako će rezlutati dogovora političkih stranaka biti objavljeni u ponedjeljak, nakon razgovora održanih tokom vikenda, javlja BBC.

U međuvremenu, vojska se do kasno u noć borila protiv naoružanih pristalica svrgnutog predsjednika Zinea al-Abidine Ben Alija. U zemlji je na snazi vanredno stanje, jer je Ben Ali pobjegao zbog rasprostranjenih protesta protiv vlade. Vojnici potpomognuti tenkovima patroliraju u glavnom gradu Tunisu i drugim gradovima u pokušaju da uspostave red, dok su dani nasilja doprinijeli praznim prodavnicama i nestašici goriva na benzinskim pumpama.

Ghannouchi, koji je bio premijer i za vrijeme Ben Alija, obećao je brzu akciju kako bi se popunio vakuum u vlasti, te je zatražio da vladu formira privremeni predsjednik Foued Mebazaa, bivši predsjednik parlamenta.

"Formirat ćemo novu vladu koja će otvoriti novu stranicu u historiji Tunisa", najavio je Ghannouchi, istaknuvši kako neće biti milosti prema onima koji ugrožavaju sigurnost zemlje.

Ipak, stanje u zemlji je i dalje nestabilno, a u izvještajima se spominju teška paljba kod predsjedničke palate u Kartagi, sjeverno od Tunisa, te nastavak borbi kod predsjedničke rezidencije i Ministarstva unutrašnjih poslova, gdje su snage sigurnosti navodno ubile dvije naoružane osobe.

Sukobi su u nedjelju izbili nakon hapšenja bivšeg šefa osiguranja predsjednika, Alija Seriatija, koji je bio optužen za ugrožavanje državne sigurnosti i poticanje nasilja. Izvještaji također sugerišu kako se vojska, prema svemu sudeći, ne upliće u donošenje političkih reformi. Nestašica hrane je sad također veliki problem, a haos u zemlji iskoristili su pljačkaši, pa su se stanovnici počeli organizovano boriti protiv njih.

Ben Ali, koji je bio na vlasti 23 godine, pobjegao je u Saudijsku Arabiju u petak, mjesec nakon što su počeli protesti širom zemlje zbog nezaposlenosti, rasta cijena hrane i korupcije. Prema sadašnjem tuniskom ustavu, predsjednički izbori se moraju održati u roku od 60 dana.