Catherine Ashton
0

"Dan Evrope je simbol novog početka"

FENA
Catherine Ashton (Foto: AP)
Catherine Ashton (Foto: AP)
Dan Evrope danas je simbol novog početka, izjavila je povodom obilježavanja tog praznika visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

"Dan Evrope postao je simbol novog početka, slobodnog i uspješnog puta mirne saradnje suverenih država, na temelju zajedničkih vrijednosti i interesa kao što su mir, solidarnost, demokratija, dobrobit ljudi i vladavina zakona", navela je Ashton u saopćenju.

Ona je poručila da Evropa želi da pojača saradnju s partnerima širom svijeta radi pronalaženja rješenja za izazove sa kojima se suočava svijet u 21. vijeku, kao što su nestabilnost država, terorizam, organizovani kriminal, klimatske promjene, pandemije, ilegalna imigracija, trgovina ljudima, ekonomski i drugi problemi.

"Evropska unija unaprijeđuje svoje sposobnosti da adekvatno odgovori na nove izazove", ocjenila je ona i dodala da će Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS), jedna od glavnih novina Lisabonskog ugovora, znatno doprinijeti širenju evropskih vrijednosti i interesa širom svjeta i usvajanju efikasnije i koherentnije vanjske politike EU.

Ashton je ukazala na značaj Schumanove deklaracije iz 1950. godine, koja je, nakon dva svjetska rata, postavila temelje za ujedinjenu, stabilnu i mirnu Evropu.

Francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman je 9. maja 1950. godine iznio prijedlog o ujedinjenju industrija za proizvodnju uglja i čelika u zapadnoj Evropi i taj dan se obilježava kao početak stvaranja prve evropske zajednice.

Dan Evrope, 9. maj, obilježava se danas u Briselu nizom prigodnih manifestacija.