Svijet
0

D'alema i Rupel u Rimu razgovarali o ZERP-u

FENA
Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema i slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel razgovarali su u četvrtak u Rimu o bilateralnim pitanjima, budućem semestru slovenskog predsjedanja Europskom unijom i, kako prenose slovenski mediji, namjeri Hrvatske da uspostavi Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) od 1. siječnja sljedeće godine.

Farnesina, sjedište talijanskog ministarstva vanjskih poslova, priopćila je kako se dvojica ministara neće sastati s novinarima "zbog promjena u programu posjeta" ministra. D'Alema nije, dakle, ništa izjavio poslije sastanka a ni talijansko ministarstvo još nije obznanilo nikakvo priopćenje o razgovorima.

Rupel je, međutim, prema javljanju slovenskih novinara, izjavio kako je s talijanskim kolegom razgovarao o hrvatskoj namjeri uspostavljanja ribolovno-ekološke zone u Jadranu od 1. siječnja 2008. Rupel je u četvrtak popodne u Rimu nakon sastanka s talijanskim ministrom vanjskih poslova D'Alemom rekao da će Slovenija i Italija usklađivati svoje postupke oko "problematičnog" hrvatskog ZERP-a.

"U pogledu ZERP-a i namjere Hrvatske da ga počne primjenjivati od 1. siječnja iduće godine na članice Europske unije, Italija i Slovenija svoje će korake usklađivati vrlo detaljno i u svim aspektima", rekao je Rupel.

Rupel se nalazi u pratnji premijera Janeza Janše koji će također, kako se očekuje, s talijanskim premijerom Romanom Prodijem među ostalim razgovarati o pitanju ZERP-a.

I Italija i Slovenija ocjenjuju da će Hrvatska teško napredovati u pravcu približavanja EU-u ako odluka o primjeni ZERP-a ostane na snazi, rekao je slovenski ministar i dodao da bi i Italija, ako se ZERP ne odgodi, mogla promijeniti svoju dosadašnju politiku potpore što bržem priključivanju Hrvatske Europskoj uniji.

Rupel je dodao da će o ZERP-u vjerojatno biti govora na zasjedanju vijeća EU-a za opće i vanjske poslove (GAERC) 10. prosinca, te da i Italija i Slovenija žele da Hrvatska odgodi ili opozove primjenu problematične ekološko-ribolovne zone.

Slovenski mediji javili su u četvrtak, pozivajući se na talijanske izvore, da Rim očekuje da će Hrvatska "na najmanje godinu dana" odgoditi primjenu ZERP-a na članice EU- a.