Financial Times
0

'Da li je Obama znao za Blagojevicheve spletke?'

FENA
Dnevnik Financial Times posvećuje u petak urednički komentar novoizabranome američkom predsjedniku Baracku Obami u svjetlu afere oko navodne namjere guvernera Ilinoisa Roda Blagojevića da proda njegovo upražnjeno senatorsko mjesto.

Čitav slučaj je komplikacija koja Obami nije bila potrebna i gledano s površine, ne bi trebalo da naudi novoizabranom predsjedniku ni njegovom osoblju, piše list.

Ipak, neka pitanja ipak ostaju nerazjašnjena: kakva je komunikacija postojala između Obamina osoblja i predstavnika guverenera Blagojevića? Da li je izabrani predsjednik znao - i da li je trebalo da zna - šta se događa?

'Birači širom zemlje znaju da je Obama nekada bio guvernerov politički saveznik, a povrh svega on sam je ponikao u okruženju prljavih političkih voda Ilinoisa. To što se iz njih pojavio neukaljan, s neospornim integritetom, posebna je strana cijele ove priče', piše autor redakcijskog komentara.

No, bez obzira na sve, riječ je prvom skandalu Obamine administracije, koja još nije preuzela ni dužnost. Obama bi zato morao direktno prići problemu i biti otvoren kada je riječ o kontaktima koji su ostvareni između njegovih i Blagojevićevih predstavnika.

Također, svakako bi trebalo da na dužnosti zadrži državnog tužitelja koji je slučaj otkrio, ma koliko bi neki njegovi stari saradnici možda željeli da bude smijenjen s položaja, piše Financial Times.