Podvodni vulkan prijeti
0

Cunami bi mogao "progutati" južnu Italiju

Sarajevo-x.com
Najveći evropski podvodni vulkan mogao bi se aktivirati svakog trenutka i pokrenuti cunami koji bi dosolovno progutao južnu Italiju, upozorili su seizmolozi.

Vulkan Marsili ima "tanke zidove" koji bi se lako mogli urušiti, izjavio je za dnevni list Crriere della Sera seizmolog Enzo Boschi.

"To bi se moglo desiti čak i sutra. Naša posljednja istraživanja su pokazala da vulkan strukturalno nije čvrst, zidovi su osjetljivi, a komora za magmu je veća od uobičajene što nam govori da je vulkan aktivan i svakog trenutka bi moglo doći do erupcije“, kazao je Boschi, predsjednik Nacionalnog Instituta za geofiziku i vulkanologiju.

Ukoliko bi došlo do erupcije tog vulkana pokrenuo bi se jaki cunami koji bi sravnio Campaniju, Calabriju i Siciliju.

Podvodni vulkan Marsili koji je visok 3.000 metara i nalazi se 150 kilometara jugozapadno od Napulja nikada do sada se nije aktivirao.

Vulkan je dug 70 kilometara i širok 30 kilometara, dok je krater vulkana promjera 150 metara ispod površine Tirenskog mora.

“Urušavanjem zidova vulkana oslobodilo bi se nekoliko miliona kubnih metara materijala koji bi mogao izazvati veoma jak val“, kazao je Boschi, dodajući kako je ipak nemoguće predvidjeti bilo šta.

"Rizik je stvaran, ali teško je napraviti bilo kakvu procjenu“, zaključio je Boschi.