Svijet
41

CNN: Hoće li Jevreji napustiti Evropu?

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je evropske Jevreje da presele u Izrael rekavši da su im "vrata otvorena".

"Ekstremni islamistički terorizam ponovo je udario Evropu, ovoga puta to se desilo u Danskoj. Mi smo spremni i pozivamo na masovnu imigraciju iz Evrope. Evropskim i Jevrejima svijeta poručujem da ih Izrael čeka otvorenih ruku", rekao je Netanyahu u nedjelju nakon napada u Kopenhagenu, prilikom kojeg su ubijene dvije osobe, piše CNN.

S obzirom na to da je jedna žrtva bila Jevrej, Netanyahu je pozvao na masovno iseljenje na koje je pozvao i u januaru nakon ubistva 19 osoba prilikom pariskog terorističkog napada. Kao osnovu za iseljenje vidi sve veći antisemitizam u Evropi, što je potkrijepio i napadom na pet tinejdžera jevrejskog porijekla.

Ipak, danski rabin Jan Melchior oštro je odgovorio izraelskom premijeru.

"Nećemo dozvoliti da nam teror upravlja životima. Nastavit ćemo živjeti kao Jevreji ovdje u Danskoj i bilo gdje drugo u svijetu", rekao je Melchior.

Ipak, dio evropskih Jevreja posljednjih godina prešao je u Izrael. Prošle godine 7.000 Jevreja iz Francuske našlo je svoj dom u Izraelu, a to dokazuje i povećanje emigriranja. Naime, 3.400 Jevreja iselilo se u 2013. godini, dok je njih 1.900 otišlo 2012. godine, piše CNN.

Istraživanje i zanimanje o životu u Izraelu poraslo je za 300 posto nakon terorističkih napada u Parizu, a Tel Aviv je prošle godine zabilježio useljenje čak 26.500 osoba, što predstavlja skok od 32 posto u odnosu na 2013. godinu.