Svijet
34

Izrael intenzivira kampanju za doseljavanje evropskih Jevreja

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je Jevrejima u Evropi da je Izrael njihov dom i najavio da će predstojeće sedmice grupa izraelskim ministara održati sastanak s ciljem povećanja migracije ka Izraelu iz evropskih zemalja u kojima su meta antisemitizma.

U pisanom saopćenju Ureda izraelske vlade za odnose s javnošću navodi se izjava premijera Netanyahua u kojoj ističe da će svaki Jevrej koji iz Evrope doseli u Izrael biti dočekan otvorenih vrata i srca.

Obećao je da će i vlasti Izraela uraditi sve kako bi se doseljenici osjećali kao punopravni državljani te zemlje.

Osvrnuvši se i na nedavni teroristički napad u Parizu, Netanyahu je kazao da je to nastavak rata radikalnog islama protiv savremene zapadnoevropske civilizacije, a u isto vrijeme i otvoreni rat radikala protiv umjerenih arapskih zemalja i cijelog islamskog svijeta.

"Teroristički val je svoje krakove proširio cijelim svijetom i ukoliko se nešto hitno ne poduzme, dodatno i snažnije će udariti na slobodni svijet. Terorističke organizacije nose imena poput Hamasa, Hezbollaha, ISIS-a, El Kaide, Nusre, Boko Hrama, Islamskog fronta i slično, a njihov zajednički cilj je vratiti čovječanstvo hiljade godina unazad", poručio je Netanyahu.

Pozivajući svijet na jedinstvo u borbi protiv terorizma i radikalnog islama, Netanyahu je kazao da ti zločinci ne mogu biti pobjednici nad ujedinjenim svijetom.

Tokom 2014. godine u Izrael je doselilo ukupno 26.500 Jevreja, među kojima najveći broj iz Francuske. To je najveći val doseljavanja Jevreja u Izrael u posljednjem desetljeću. Pored 7.000 francuskih, prošle godine je u Izrael doselilo i blizu 6.000 ukrajinskih Jevreja, a razlog rekordne migracije ukrajinskih Jevreja je tamošnja kriza.

Broj stanovnika u Izraelu prošle godine je prešao brojku od 8 miliona, od čega je milion i pol Arapa.