Svijet
92

Merkel kritikovala Netanyahua: Drago nam je zbog postojanja Jevreja u Njemačkoj

Anadolija
Angela Merkel (Foto: EPA)
Angela Merkel (Foto: EPA)
Njemačka kancelarka Angela Merkel uputila je indirektne kritike izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahu zbog njegovog poziva Jevrejima koji žive u Evropi da se presele u Izrael.

"Drago nam je što Jevreji ponovo žive u Njemačkoj i zahvalni smo im na tome", kazala je danas Merkel u Berlinu gdje je također pohvalila oživljavanje jevrejske zajednice tokom posljednjih nekoliko godina, sedam decenija nakon holokausta tokom Drugog svjetskog rata, koji je odnio živote šest miliona Jevreja.

"Želimo nastaviti živjeti s Jevrejima ovdje", kazala je Merkel, obećavajući kako će preduzeti sve potrebne mjere kako bi se uspostavila sigurnost za 200.000 pripadnika jevrejske zajednice u toj zemlji. 

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert kazao je kako Njemačka smatra da Jevreji upotpunjuju njemačku kulturu i identitet. 

"Kao što je njemačka kancelarka kazala tokom mitinga o antisemitizmu u Berlinu septembra prošle godine, Jevreji su oživjeli u Njemačkoj. Oni pripadaju Njemačkoj, dio su našeg njemačkog identiteta, naše kulture", kazao je Seibert dodajući kako će njemačka federalna vlada učiniti sve kako bi se i dalje razvijao život Jevreja u toj zemlji. 

Gasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Sawsan Chebli kazala je da je odgovornost svih članova njemačkog društva da se Jevreji u zemlji osjećaju sigurnim.

"Ako se Jevreji u zemlji ne osjećaju sigurnim, onda se niko od nas također ne može osjećati sigurnim", kazala je. 

Nekoliko sati nakon subotnjih napada koji su se desili u glavnom gradu Danske, izraelski premijer uputio je poziv Jevrejima koji žive u Evropi da se presele u Izrael. 

"Jevreji ponovo stradaju na evropskom tlu samo zato što su Jevreji, a očekuje se da će se ovaj talas terorističkih napada, uključujući ubilačke antisemitske napade, nastaviti", kazao je u nedjelju premijer Izraela, a izraelski dnevni list "Haaretz" potom je objavio kako vlada izraelskog premijera radi na tome da udvostruči broj Jevrejskih imigranata iz Evrope u Izrael. 

Prema zvaničnim statistikama, 26.500 Jevreja je tokom 2014. godine migriralo u Izrael što je najveći broj u posljednjih deset godina. Oko 8.000 njih bilo je iz zemalja zapadne Evrope. 

Oružani napadi na sinagoge, jevrejske kulturne i poslovne objekte, izazvali su strah među Jevrejima širom Evrope.