Svijet
0

Clinton otkazala azijsku turneju radi nadziranja pomoći Haitiju

FENA
Hillary Clinton (Foto: AP)
Hillary Clinton (Foto: AP)
Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu je otkazala azijsku turneju kako bi mogla nadzirati akciju pomoći Haitiju, čiji je glavni grad Port-au-Prince u utorak pogodio razoran potres ostavivši, kako strahuju tamošnji dužnosnici, više od 100.000 žrtava.

Američka državna tajnica odlučila je otkazati ostatak azijske turneje i vratiti se u Washington, objavio je State Department.

Clinton je trebala posjetiti Papuu Novu Gvineju, Novi Zeland i Australiju.

Sjedinjene Države u srijedu su preuzele vodstvo nad međunarodnim naporima za spašavanje žrtava zarobljenih pod ruševinama i u pružanju humanitarne pomoći stanovništvu Haitija.

Kanada, evropske i latinoameričke zemlje također su mobilizirale najnužniju pomoć za teško stradalu karipsku državu.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je "brze, koordinirane i agresivne napore za spašavanje života", uključujući ekipe za traganje i spašavanje te dopremu humanitarne pomoći, hrane, vode i lijekova.

Sjedinjene Države su prema Haitiju poslale nosač aviona USS Carl Vinson, brod-bolnicu USNS Comfort, spasilačke ekipe kao i cijeli spektar teške opreme, građevinskih strojeva, helikoptera, brodova i transportnih aviona.

Američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID), koja predvodi i koordinira napore SAD-a prema Haitiju, poslala je dvije ekipe za traganje i spašavanje sa po 72 člana, te tone opreme.