Istanbul
0

Clinton: Nema mira u Siriji dok Assad ne ode s vlasti

Anadolija
Hillary Clinton (Foto: Anadolija)
Hillary Clinton (Foto: Anadolija)
Na konferenciji za novinare, održanoj po završetku Globalnog foruma za borbu protiv terorizma u Istanbulu, šef američke diplomatije Hillary Clinton je kazala da se međunarodna zajednica mora usaglasiti i napraviti općeprihvatljivo rješenje sirijske krize.

"Prioritet svih mora biti smjena režima Bashara al-Assada i postavljanje novog demokratskog rukovodstva Sirije. Mira u Siriji neće, niti može biti sve dok Assad ne ode s vlasti“, poručila je Clinton.

Ističući da je cilj Foruma bio donošenje strategije borbe protiv terorizma u svijetu, Clinton je kazala da je sastanak bio veoma pozitivan i sa aspekta borbe protiv terorizma, i zaštite ljudskih prava i sloboda.

Napominjući da je sinoć u Istanbulu održan ministarski sastanak o pitanju sirijske krize, Clinton je istakla da je neophodno poduzeti korake koji će osigurati poštivanje mirovnog plana specijalnog izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju Kofija Annana.

Ona je naglasila kako je došlo vrijeme da međunarodna zajednica sjedne i govori o

"Siriji poslije Assada“ i da razmotri mogućnost formiranja „privremene vlade koja će kontrolisati vojne snage“.

"U okviru pravnih i ustavnih odredbi, bez obzira na protekla događanja, svi građani Sirije moraju biti jednaki pred zakonom“, kazala je Clinton.

Ona je ovom prilikom najavila sutrašnji sastanak s Annanom u Washingtonu, kao i to da će poslati svog savjetnika za Siriju u Rusiju radi usaglašavanja stavova.

"Niko nije sretan zbog krvoprolića u Siriji. Mi smo odlučni da poduzmemo potrebne korake da se ono zaustavi“, poručila je Clinton.

Osvrnuvši se na sve intenzivniju saradnju SAD-a i Turske, Clinton je napomenula kako se sastala sa zamjenikom premijera Turske Alijem Babacanom i ministrom vanjskih poslova Turske Ahmetom Davutogluom te da je na tim sastancima razgovarano o „unapređenju saradnje dvije zemlje, kao i o mogućnostima da SAD pomogne Turskoj u borbi protiv terorističke organizacije PKK“.