Svijet
0

Čitanjem optužnice počelo suđenje Norcu i Ademiju

FENA
Prvi haški slučaj prepušten hrvatskom pravosuđu, suđenje umirovljenim hrvatskim generalima Mirku Norcu i Rahimu Ademiju, jutros je na zagrebačkom Županijskom sudu započelo čitanjem optužnice za ratne zločine u akciji Medački džep 1993.

Prije čitanja optužnice predsjednik sudskog vijeća Marin Mrčela u spis je unio podatke dvojice optuženih generala.

Ademi je na suđenje došao sa slobode, dok je Norac doveden iz zatvora u Lipovici, gdje služi 12-godišnju kaznu za ratne zločine na gospićkom području 1991.

Uz rodbinu optuženika suđenje prate njihovi suborci, generali, članovi dvije podružnice HVIDR-e, ali i predstavnici OESS-a.

U optužnici, na kojoj je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo radilo dvije godine od kada ju je preuzelo od tužilaštva Haškog suda, dvojica generala terete se po zapovjednoj odgovornosti.

Tužiteljstvo je uz niz dokaza predložilo saslušanje 137 svjedoka, među kojima i 34 zaštićena. Među svjedocima bi se trebali naći i pripadnici UN-a, koji su nakon jedne od prvih oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske došli na područje Medačkog džepa.

Stotinjak svjedoka navodno će predložiti i branitelji optuženih generala.

Optužnica generale tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u akciji "Medački džep", do povlačenja HV-a s tog područja od 9. do 17. rujna 1993.

Ademi je tada bio vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja u Gospiću, a Norac zapovjednik 9. gardijske motorizirane brigade i Sektora 1, posebne operativno-taktičke grupe ustrojene specijalno za akciju "Džep '93".