Novi ispad u inozemstvu
0

Čileanski predsjednik ispričao seksistički vic u Meksiku

Sarajevo-x.com
Pinera (u sredini) tokom samita u Meksiku (Foto: AFP)
Pinera (u sredini) tokom samita u Meksiku (Foto: AFP)
Političari u Čileu su kritizirali predsjednika Sebastiana Pineru zbog seksističke šale koju je izrekao na samitu u ponedjeljak.

Senatorka Ximena Rincon rekla je kako je predsjednik osramotio Čile kada je "upitao" koja je razlika između političara i političarki. Pinera je vic ispričao na sastanku šefova država u Meksiku.

"Znate li koja je razlika između političara i političarki? Kada političar kaže 'da', on misli 'možda', kad kaže 'možda', to znači 'ne', a ako kaže 'ne', on nije političar. No, kada političarka kaže 'ne', ona misli 'možda', kad kaže 'možda', ona misli 'da', a ako kaže 'da', onda nije dama".

"Primjedbe poput ovih su uvreda za žene i sramota za ovu zemlju", rekla je Rincon. Ministrica Karolina Schmidt je na svom Twitter nalogu napisala kako se predsjednik inače umije našaliti, ali i da je ova šala nije nimalo zabavila, javio je BBC. Njihovim kritikama pridružili su se i drugi političari u Čileu.

Ovo nije prvi put da se predsjednik Pinera našao na udaru kritika zbog svog ponašanja u inozemstvu. Prošle godine, tokom službene posjete Njemačkoj, Pinera je u knjigu gostiju predsjednika Christiana Wulffa napisao historijski slogan "Deutschland Uber Alles".

Poslije se izvinio zbog ove fraze koja se obično povezuje s nacističkom Njemačkom. Riječ je, inače, o prvom stihu prve verzije njemačke nacionalne himne, koju su nakon Drugog svjetskog rata prestali pjevati, jer je smatrana nacionalističkom.