Svijet
5

Čile nakon razornog zemljotresa: Oko milion osoba evakuisano

Klix.ba
(Foto: Twitter)
Oko milion osoba je evakuisano iz svojih domova nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju.

Iako je neposredno nakon zemljotresa jačine 8,3 stepeni po Richteru izdato crveno upozorenje zbog mogućeg cunamija, najvjerovatnije da cunami neće biti razoran kako se pretpostavljalo.

Na mogućnost cunamija prvobitno je upozorena i Californija, Havai kao i Novi Zeland. Ipak, iz Pacifičkog centra za upozorenje na cunamije saopćili su da se ne očekuje veći cunami na obalama Havaja, Californije kao ni na svim dijelovima čileanske obale. Ipak, crveno upozorenje preinačeno je u žuto upozorenje na cunami za Peru, Novi Zeland, Californiju kao i druge pacifičke otoke.

Stanovnici Santiaga, glavnog grada Čilea, javljaju da u gradu situacije nije haotična iako su stanovnici šokirani. Još uvijek se osjete podrhtavanja tla, ali nijedno nije ni približne jačine glavnom potresu.

"Zgrade kao i druga infrastruktura nisu značajnije oštećeni. Veći dio grada nema struju, ali se generalno situacija smiruje", rekao je za Guardian jedan od stanovnika Santiaga.

Svjedoci navode da je zemljotres bio izuzetno jak te da je trajao neobično dugo.

Najmanje 16 manjih zemljotresa je zabilježeno, a podrhtavanje tla osjeti se i van Čilea.

Iako nema zvanične potvrde, mediji navode da je poginulo pet osoba. No, sve ukazuje na to da su posljedice ovog zemljotresa znatno blaže u odnosu na zemljotres iz 2010. kada je u Čileu stradalo oko 500 osoba.