Svijet
0

Ciklon u Bangladešu ubio više od 500 ljudi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Snažan ciklon ubio je više od 500 ljudi u Bangladešu i ostavio iz sebe hiljade povrijeđenih i nestalih, što je dovelo do upućivanja međunarodne pomoći kako bi se pomoglo vladi da se izbori s katastrofom.

Lokalni zvaničnici i službenici Crvenog polumjeseca saopćili su u petak da je 508 smrtnih slučajeva već potvrđeno i da je još na stotine povrijeđenih ili nestalih usljed ciklona koji je zahvatio zemlju tokom noći s vjetrovima brzine 250 km/h, javio je Reuters.

Ciklon četvrte kategorije tkođer je izazvao pet metara visoki plimni val koji je razorio tri priobalna grada i prisilio na evakuaciju stotine hiljada ljudi, saopćili su zvaničnici i humanitarne agencije.

"Broj mrtvih raste brzo kako dobivamo više informacija iz pogođenih oblasti", izjavio je zvaničnik ministarstva za vanredne situacije.

On je međutim izjavio da je posljednja zvanično potvrđena brojka poginulih 247 ljudi. "Ona bi mogla biti mnogo viša", kazao je, dodajući kako se do nekih područja tek treba probiti.

"Nemoguće je opisati koliko teško je razaranje koje je donio ubilački ciklon", izjavio je jedan televizijskii novinar.

"Hiljadu ribara i dalje se smatra nestalima od prošle noći u Bangladešu", izjavila je Elisabeth Byrs, glasnogovornica UN-ovog ureda za koordinaciju humanitartne pomoći (OCHA), na brifingu za novinare u Genevi.

Također je javljeno da je nestalo oko 150 putnika.

"Očekujemo velike štete. Informacije prikupljene o žrtvama i šteti, ipak, još su u ranim fazama", kazala je.