Ostala veliki prijatelj BiH
0

VIDEO / Christiane Amanpour nakon 20 godina napušta CNN

Sarajevo-x.com
Christiane Amanpour
Christiane Amanpour
Prepoznatljivo lice CNN-a, novinarka koja se bavila gloablnim pitanjima i problemima, Christiane Amanpour, napušta ovu televizijsku mrežu, potvrđeno je danas. Kako javlja AFP, Amanpour će od ovog ljeta raditi za ABC, drugu veliku američku televiziju gdje će voditi i uređivati popularni talk show program "This week".

"Ona na ovu novu poziciju donosi svoje bogato iskustvo i znanje, kao i duboku predanost u donošenjeu vijesti iz svijeta američkom narodu", izjavio je predsjednik ABC-a David Westin.

Amanpour će se pojavljivati i u drugim ABC-ijevim programima i pripremati dokumentarne filmove o međunarodnim temama koji će se emitirati u udarnim terminima.

Ova popularna i planetarno priznata novinarka, zamijenit će Georgea Stephanopoulosa, bivšeg pomoćnika predsjednika Billa Clintona, koji je postao voditelj ABC-evog jutarnjeg programa "Good morning America".

Amanpour koja je stara 52 godine, postala je poznata globalnoj publici zbog svojih izvještaja iz Zalivskog rata 1991.godine, koji je počeo nakon iračke invazije Kuvajta.

Intervjuirala je mnoge svjetske lidere u protekle dvije decenije i pokrivala je mnoge vruće tačke na planeti poput Iraka, Afganistana, Pakistana, Somalije, Ruande i balkanskih zemalja.

" Ja napuštam CNN sa najvećim poštovanjem, ljubavlju i divljenjem za kompaniju i sve one koji rade ovdje", izjavila je Amanpour, koja ovu mrežu napušta sa pozicije šefa za međunarodne dopisnike.

"Ovo je bila moja porodica i projekat koji smo dijelili u proteklih 27 godina, i zauvijek sam zahvalna i ponosna na sve ono što smo postigli", dodala je ona.

Predsjednik CNN-a Jim Walton je pohvalio njenu karijeru.

"Od 1990. kada je Christiane postala CNN-ov međunarodni dopisnik, pokrivala je glavne događaje našeg vremena", rekao je on, dodavši: " Njen rad je unaprijedio naš brend vijesti i dao mu je autoritet".