Svijet
0

Cheney: Raketni kapaciteti Pjongjanga "prilično nerazvijeni"

FENA
Potpredsjednik Sjedinjenih Država ocijenio je četvrtak raketne kapacitete Sjeverne Koreje "prilično nerazvijnim" uprkos strahovima da Pjongjang priprema probno lansiranje oružja koje bi moglo doseći Sjedinjene Države.

U razgovoru za CNN Cheney je umanjio ozbiljnost prijetnje od sjevernokorejskog programa proizvodnje projektila, ali je napomenuo da Washington pažljivo prati pripreme za lansiranje koje bi prekršilo moratorij za Sjevernu Koreju od 1999. godine, prenijele su agencije.

"Smatram da ukoliko želite da napadnete neku zemlju onda bolje budite spremni da ispalite više od jednog hica", rekao je Cheney.

On je također odbacio prijedloge da bi SAD mogle izvršiti preventivni udar.

Sjedinjene Države već oko sedmicu dana govore da postoje dokazi da bi Sjeverna Koreja mogla testirati balistički projektil dugog dometa i aktivirale su presretački sistem odbrane od projektila za slučaj da Pjongjang nastavi s provedbom plana.

Dvojica bivših američkih zvaničnika odbrane su u "Washington Postu" objavila članak u kome su istakli da bi SAD trebalo da budu spremne da unište severnokorejsku interkontinentalnu raketu. Ti zvaničnici su bili u administraciji bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona.

Do raketne krize je došlo poslije objavljivanja američkih obavještajnih podataka i satelitskih snimaka da su sjeverokorejski stručnjaci napunili gorivom balističku raketu "taepodong-2" koja bi mogla da dosegne do Aljaske.

Sjeverna Koreja je u srijedu poručila da želi direktno pregovarati s predstavnicma Washingtona oko njegove zabrinutosti zbog raketne probe. SAD su, međutim, odlučno odbacile prijedlog Pjongjanga ukazavši da prijetnje nisu način da se dođe do dijaloga.

Sjeverna Koreja je šokirala svijet, a posebno Tokio, kada je 1998. godine izvršila probu rakete "taepodong-2", koja je djelimično preletjela teritoriju Japana i pala u Pacifik.