Svijet
0

Četvorica Argentinaca uhapšena u Španiji zbog šverca tone kokaina

FENA
Četvorica Argentinaca, od kojih su trojica sinovi visokorangiranog zvaničnika zračnih snaga te zemlje, uhapšeni su u Španiji zbog prebacivanja više od tone kokaina u privatnom avionu, saopćio je argentinski zvaničnik.

Avion u vlasništvu argentinske medicinske transportne kompanije Medical Jet uzletio je s Morona, zapadno od Buenos Airesa, i sletio je na aerodrom El Prat u Barceloni 2. januara, saopćio je šef argentinskog kabineta Anibal Fernandez za TV kanal C5N.

Kazao je da su španske snage sigurnosti pronašle su 900 kilograma kokaina u avionu. Argentinski mediji javili su da je kokain bio skoro potpuno čist s vrijednošću od više od 30 miliona eura.

Četvorica Argentinaca su uhapšeni, uključujući Gustava i Eduarda Juliju - sinove pokojnog bivšeg načelnika zračnih snaga Argentine Josea Julie - i Gistona Mireta, sina Josea Mireta, bivšeg brigadira zračnih snaga koji je bio ministar planiranja tokom argentinske diktature u periodu 1976.-1983. godine, saopćio je Fernadez.

Jose Julia je bio načelnik zračnih snaga Argentine tokom vladavine predsjednika Carlosa Menema (1989.-1999.).

Ime četvrtog čovjeka nije objavljeno.

Fernandez je kazao kako ne zna da li je kokain poticao iz Argentine ili je ukrcan u avion u Cape Verdeu kod obala Afrike gdje se zaustavio.

Španska Civilna garda odbila je komentirati taj slučaj.