Gaza
0

Četvero ranjenih u bombardovanju tunela

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje četvero ljudi ranjeno je prošle noći, kada su izraelske zračne snage bombardirale dva tunela za krijumčarenje u pojasu Gaze, u znak odmazde za raketu koje su palestinski ekstremisti ispalili u četvrtak na grad Netivot, na jugu Izraela.

Palestinski očevici su rekli da je gađano nekoliko meta, da je izraelski borbeni avion F-16 ispalio dvije rakete i da su tenkovi ispalili dvije granate koje su pale na otvoreno polje istočno i sjeveroistočno od grada Gaze.

Jake eksplozije su se čule u tom području. Hitna pomoć je prevezla ranjenike u bolnice, uključujući i jedno dijete, rekli su ljekari, opisavši njihove povrede kao lake.

Napadnut je punkt Hamasa koji vlada pojasom Gaze na jugoistoku te teritorije, ali povrijeđenih nije bilo. Udar je uslijedio nakon što su pripadnici Narodnog fronta za oslobođenje Palestine preuzeli odgovornost za ispaljivanje dvije rakete tipa "grad".

Narodni komiteti otpora, koalicija ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze, preuzeli su odgovornost za ispaljivanje četiri mine u petak na izraelsko vojno vozilo kraj granice pojasa Gaze i Izraela.

Ni u tom incidentu nije bilo povreda niti štete.

Eskalacija naselja poklopila se sa obilježavanjem godišnjice početka trosedmične izraelske vojne ofanzive na pojas Gaze prošle zime, u kojoj je ubijeno više od 1.400 ljudi.