Novi dom porodice Obama
0

Četiri sata selidbe i krečenja u Bijeloj kući

FENA
Za predsjednika Busha i ljude koji su zajedno s njim radili u Bijeloj kući tokom njegovih osam godina na dužnosti jučerašnji je dan bio pun nostalgije. Predsjednik se telefonski oprostio od mnogih svjetskih čelnika, zahvalivši im na prijateljstvu i saradnji. Među njima su bili trenutni i bivši čelnici država i vlada Rusije, Južne Koreje, Gruzije, Japana, Meksika, Italije, Danske, Britanije, Francuske, Njemačke, Izraela i Brazila.

U međuvremenu, njegovi su saradnici okončali pakovanje višegodišnje akumulacije dokumenata, fotografija, uspomena. Gotovo svi su već jučer predali svoje propusnice, a samo šačica ih je i danas u Bijeloj kući, kada Bush odlazi s budućim predsjednikom na svečanost polaganja zakletve u Kongres.

S odlaskom predsjedničke kolone vozila, sa sjeverne strane Bijele kuće, čitava flota kamiona pristupa zgradi s njene južne strane i prava mala armija selitelja počinje svoj posao. Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino kaže da porodici Bush ne treba čitav veliki kamion za selidbu, većina njihovih stvari već je poslana u Teksas.

"Oni nisu ni došli s mnogo stvari, nisu donijeli mnogo svog namještaja. Dakle, uglavnom ono što su tu imali bile su njihove knjige, odjeća i neke od stvari koje su nabavili tokom svojih putovanja", kaže Perino.

Svi zapisi Georga Busha iz vremena njegovih mandata također odlaze iz Bijele kuće. Većina ide u njegovu predsjedničku knjižnicu.

Martha Kumar, stručnjakinja za predsjedničke tranzicije, kaže da će Ovalni ured biti ispražnjen od svih stvari čim on napusti Bijelu kuću i pripremljen za novog korisnika: "Između podneva i četiri sata popodne, sav se namještaj isprazni iz Ovalnog ureda i ličioci se bacaju na krečenje zidova. Isto se događa i u uredima zapadnog krila zgrade. Sve to bude završeno u ta četiri sata."

Do trenutka kada se Barack Obama i njegova porodica budu vratili s inauguralne parade, sve će već biti okončano. Njihove stvari će biti raspakovane prema uputama ostavljenim osoblju, te će porodica Obama naći najslavniju kuću svijeta pretvorenu u svoj dom.