Svijet
0

Četiri ruska vojnika osuđena za ubistvo Čečena

FENA
Eduard Ulman
Eduard Ulman
Ruski vojni sud u četvrtak je osudio na zatvorske kazne četiri vojnika zbog ubistva šest civila u Čečeniji, nakon dvije oslobađajuće presude i bijega tri optuženika.

Tročlano sudsko vijeće na jugu Rusije osudilo je kapetana Eduarda Ulmana na 14 godina, a trojicu njegovih saradnika na 11 i 12 godina zatvora zbog ubistva vozača i pet putnika kamiona koji je prolazio pored njihove nadzorne tačke u Čečeniji u januaru 2002. godine.

Kako je prenijela agencija AP, dva odvojena vijeća su oslobodila optuženike jer su tvrdili da su samo izvršavali naređenja pretpostavljenih, ali je oslobađajuću presudu poništio Viši sud i zakazao novo suđenje.

Ulman i još dvojica optuženih su u bijegu od aprila, otkada je trebalo da se pojave na saslušanju. Advokati i optuženi tvrde da ne znaju gdje se nalaze tri osumnjičenika.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava neprestano optužuju ruske vojnike i čečenske snage sigurnosti za brutalnost tokom ratnog sukoba na tlu Čečenije: ubistva, otmice i zastrašivanje civila.