Bogato morsko područje
20

Čelnici Kine i Filipina smirili tenzije u sporu oko Južnog kineskog mora

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineski lider Xi Jinping i filipinski predsjednik Rodrigo Duterte govorili su o potrebi za održavanjem mira u spornim plovnim putevima Južnog kineskog mora tokom sat vremena telefonskog samita.

"Lideri su naglasili potrebu da se ulože svi napori da se održi mir, sigurnost i stabilnost u Južnom kineskom moru kroz suzdržanost bez raspršivanja tenzija i rad na obostrano prihvatljivom okviru za funkcionalnu saradnju", navodi se u saopćenju Duterteovog ureda.

Tenzije su podignute od prošlog mjeseca kada je brod kineske obalske straže vršio manevre u Južnom kineskom moru. Nakon toga Filipini su uložili posljednji u nizu od 200 diplomatskih protesta zbog aktivnosti svog susjeda na spornom plovnom putu.

Obje države polažu prava na Južno kinesko more, unosan trgovački put kroz koji godišnje prolazi roba vrijedna tri milijarde dolara. Spor traje otkako je odluka međunarodne arbitraže iz 2016. godine poništila ekskluzivno polaganje prava Kine na područje Južnog kineskog mora.

Tokom virtualnog samita, dvojica lidera su također govorili o potrebi za mirnim rješenjem rata u Ukrajini i obećali da će sarađivati ​​na rješavanju problema klimatskih promjena.

Xi je posebno izrazio zadovoljstvo načinom na koji dvije zemlje rješavaju svoje sporove u Južnom kineskom moru, navodeći da se regionalna sigurnost ne može postići jačanjem vojnih već ekonomskih saveza.

Međutim, vlada Filipina je ranije objavila da bi mogla otvoriti svoje vojne objekte za korištenje od strane SAD-a ako rat u Ukrajini postane globalni sukob.