Tokom proslave kraja ramazana
0

Čečenija: U bombaškom napadu ubijeno osam osoba

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Osam osoba, među kojima sedam policajaca, ubijeno je, a najmanje 23 osobe su ranjene u samoubilačkom bombaškom napadu u Groznom, prijestolnici ruske republike Čečenije, tokom proslave završetka muslimanskog svetog mjeseca ramazana.

Napadač je aktivirao eksplozivnu napravu kada je policija pokušala da ga uhapsi, a potom je došlo i do druge eksplozije, rekli su u srijedu rano ujutro izvori iz policije novinskoj agenciji Interfax.

Agencija RIA Novosti javila je, pozivajući se na izvore iz policijskih krugova, da iza eksplozija stoje dva bombaša samoubice.

Među ubijenima je sedam policajaca i jedan radnik službe za vanredne situacije, javili su ruski mediji.

Poprište eksplozije, u gusto naseljenom području Groznog, koje se nalazi na samo 50 metara od zgrade parlamenta, okruženo je kordonima policije.

Očevici su izjavili Reutersu da su čuli pucnjeve poslije eksplozija.

Islamistički lideri za sada nisu preuzeli odgovornost za napad, koji su osudile čečenske vlasti.

"Danas je najsvetiji dan za sve muslimane. Na taj dan obučeni banditi pokušali su da izvedu teroristički napad", izjavio Ramzan Kadirov, čečenski lider koga podržava Moskva.

Deceniju nakon što je Moskva svrgla s vlasti separatiste u Čečeniji, Kremlj se i dalje bori da suzbije pobunu islamista u sjevernom Kavkazu, a nasilje se prelilo iz Čečenije u druge, većinski muslimanske regije.