Hidrocentrala u Rusiji
0

Čečeni preuzeli odgovornost za havariju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čečenski borci tvrde da su postavili granatu s timerom u postrojenje ruske hidrocentrale Sajano-Šušenska na rijeci Jeniseju.

U pismu objavljenom na njihovim internetskim stranicama tvrde da su upotrijebili protutenkovsku granati kako bi izazvali katastrofu u kojoj je izgubilo život 26 osoba, 15 ozlijeđeno, a 49 se još vodi pod nestalima.

  • Uspjeli smo u postrojenje staviti protutenkovsku granatu s timerom te smo tako izazvali eksploziju koja je bila puno jača nego smo se mi to nadali, stoji u pismu objavljenom na stranici kavkazcenter.com.

U pismu se navodi da je glavni čečenski čelnik Doku Umarov odlučio pojačati kampanju ekonomskog rata protiv Rusije te da su grupe boraca poslane diljem zemlje kako bi izvršavali napad na plinovode, naftovode i elektrane.

Jedan izvor u Kremlju odbacio je u petak tvrdnje čečenskih pobunjenika da su odgovorni za eksploziju u hidrocentrali na jugu Rusije i samoubilački bombaški napad u Ingušetiji.

  • Nećemo komentirati te idiotske tvrdnje, rekao je izvor za Reuters. Nedugo potom ruske su vlasti objavile da u Sajano-Šušenskoj nisu pronađeni tragovi eksploziva.

Ruski premijer Vladimir Putin posjetio je u petak najveću rusku hidrocentralu Sajano-Šušenske na rijeci Jeniseju nakon eksplozije u ponedjeljak Putin je doputovao u Republiku Hakasiju na jugu Sibira kako bi dobio uvid u spasilačke operacije i procijenio stanje u vezi snadbijevanja električnom energijom u toj regiji, prenose agencije.

Sajano-Šušenska najveća je hidrocentrala u Rusiji i četvrta po veličini u svijetu.