"Neiskusna i slaba"
0

Catherine Ashton uskoro podnosi ostavku?

SRNA
Catherine Ashton (Foto: Reuters)
Catherine Ashton (Foto: Reuters)
Očekuje se da će visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton u roku od nekoliko mjeseci podnijeti ostavku jer je suočena sa sve većim kritikama da nije uspješna na toj funkciji koju je trebalo da obavlja u sljljedećih pet godina, piše britanski Daily Telegraph.

Londonski dnevnik saznaje da nakon manje od šest mjeseci provedenih na funkciji šefa evropske diplomatije njene kolege vjeruju da je Ashtonova na "ivici da podnese ostavku".

Više rangirani zvaničnici predviđaju da će ona podnijeti ostavku kasnije tokom godine jer joj je nanesena politička šteta optužbama da je suviše neiskusna i slaba u ulozi šefa evropske diplomatije.

"Svaki dan je teška borba. Niko ne predviđa da će ona ostati na toj funkciji pet godina, pa čak ni ona", rekao je neimenovani zvaničnik Evropske komisije.

Ashtonova  je naišla na kritike "moćnijih članica EU", poput Francuske, da je dozvolila Evropskoj komisiji da previše pod kontrolu stavi novu evropsku diplomatsku službu za čije je stvaranje ona zadužena.

List ističe da je nedostatak njenog političkog autoriteta glavni krivac za neuspjeh da zaustavi unutrašnje birokratske borbe u Briselu oko toga ko će kontrolisati novu evropsku službu za spoljnje poslove koja ima oko 7.000 diplomata u više od 130 ambasada širom svijeta.

Ogorčene borbe oko budžeta i višerangiranih funkcija znače da će uspostavljanje diplomatskog kora biti odgođeno, čime se stvara situacija koja ugrožava vlade i "sramoti" EU na globalnoj sceni.
Daily Telegraph piše da je tokom jednog od sporova Ashtonova zaprijetila da će podnijeti ostavku i da su je tada od te odluke odgovarale diplomate i zvaničnici.

Jedan od izvora iz EU rekao je da je ona javno izrazila frustriranost i najavila podnošenje ostavke. Isti izvor ocijenio je da "jenostavno teško podnosi pojedine kritike".

Bliski saradnici Catherine Ashton, koja se trenutno nalazi u Kini, odbacili su ove "glasine" i istakli da ona namjerava da ostane na funkciji šefa diplomatije.

"Lideri EU imenovali su je za petogodišnji mandat, što je i potvrđeno u Evropskom parlamentu. Uspješno obavlja svoj  posao i nastaviće to da čini", rekao je portparol šefa evropske diplomatije.

U protekla tri mjeseca Ashtonova je bila oštro kritikovana jer nije posjetila Haiti nakon što je razorni zemljotres pogodio tu zemlju u januaru. Zvaničnici smatraju da ona nema potrebne liderske sposobnosti za funkciju na kojoj godišnja plata i benificije iznose oko 377 000 evra.

Diplomate, koje su već ranije izrazile nezadovoljstvo jer Ashtonova ne govori francuski ili  njemački jezik, optužuje i da tokom ministarskih sastanaka govori o "uopštenostima".
Prema ocijeni lista,  Ashtonova je nakon što je bila pogođena kritikama ponovo od sebe udaljila ministre sugerišući da su kritike rezultat "latentnog seksizma" unutar EU kojom dominiraju muškarci.

Daily Telegraph navodi i da je ona bila povrijeđena jer je bila četvrti britanski izbor za funkciju šefa evropske diplomatije nakon što su David Miliband, lord Mandelson i Jeff Hun, ili odbili da prihvate taj posao ili su bili suočeni s vetom neke od članica EU.

Imenovanje Ashtonove na funkciju šefa evropske diplomatije u novembru prošle godine dočekano je sa iznenađenjem.

Pojedini zvaničnici sugerišu da bi trenutni šef britanske diplomatije Miliband, mogao da bude njena zamjena ukoliko on ne uspije da ostvari svoje ambicije i postane novi lider Laburusta na izborima zakazanim za iduću sedmicu.