Svijet
0

Castro odsustvovao s proslave svoga rođendana

FENA
Oboljeli Fidel Castro nije se osjećao dovoljno dobro da bi prisustvovao proslavi svog 80. rođendana, kojoj su prisustvovale hiljade njegovih obožavalaca što su doputovali u Havanu da mu izraze poštovanje.

Vladin službenik na gala ručku priređenom na početku petodnevnog rođendanskog slavlja pročitao je poruku za koju je izjavio da je došla od kubanskog lidera. U njoj se navodi kako su Castrovi ljekari preporučili kubanskom predsjedniku da ne dolazi na zabavu u havansko pozorište "Karl Marx" gdje se okupilo oko 5.000 zvanica, javio je AP.

"Obraćam se vama, intelektualcima i prestižnim ličnostima svijeta s dilemom: ne mogu se sastati s vama u malom lokalu, samo u pozorištu Karl Marx gdje bi svi posjetioci bili spremni, a ja još nisam u stanju, kako kažu ljekari, da se suočim s tako kolosalnim skupom", navodi se u poruci koja je također emitirana uživo na na državnoj televiziji.

Masa, među kojom je bilo stotine gostiju iz drugih zemalja i hiljade Kubanaca, odgovorila je dugotrajnim ovacijama.

"Moji veoma bliski prijatelji koji ste mi učinili čast posjetom našoj zemlji, nanosim vam veliku bol što nisam u stanju da se lično zahvalim i zagrlim svakoga od vas", navodi se u poruci.

Kubanski lider viđen je u javnosti samo na fotografijama i snimcima od njegove objave 31. jula da privremeno predaje vlast svom bratu, 75-godišnjem ministru odbrane Raulu Castru, dok se ne oporavi od operacije zbog unutrašnjeg krvarenja. Detalji njegove bolesti i medicinskog tretmana državna su tajna.

Zvaničnici američke vlade saopćili su ranije u ovom mjesecu da još postoji izvjesna misterija oko Castrove dijagnoze i kako reaguje na nju. Zvaničnici, međutim, vjeruju da on ima rak stomaka, debelog crijeva ili pankreasa.

Očekuje se da više od 1.300 političara, umjetnika i intelektualaca širom svijeta oda počast čovjeku koji je vladao otokom pod komunističkom upravom 47 godina.

Predsjednici Bolivije Evo Morales i Haitija Rene Preval potvrdili su da će prisustvovati proslavi skupa s bivšim predsjednikom Ekvadora Rodrigom Borjom i novoizabranim predsjednikom Nikaragve Danielom Ortegom.

Također se očekuju kolumbijski nobelovac Gabriel Garcia Marquez i dobitnik Nobelove nagrade za mir Adolfo Perez Esquivel, argentinski aktivist za ljudska prava.

Uočljivo odsutan će biti Castrov dobar prijatelj i politički saveznik venecuelanski predsjednik Hugo Chavez, koji se natječe za svoj reizbor 3. decembra. Zauzvrat, Chavez je obećao posvetiti svoju izbornu pobjedu Castru.

Svečanosti su prvobitno zakazane u vrijeme oko 13. augusta kada je Castru zapravo i rođendan. Nakon što se razbolio Castro je zatražio da se odgode do 2. decembra kako bi se podudarile s 50. godišnjicom osnivanja kubanskih Revolucionarnih oružanih snaga.

Ostali događaji planirani za proslavu uključuju posvećenje novog koledža Svetog Geronima, trodnevnu akademsku konferenciju, koncert i izložbu, kao i paradu u subotu za koju se očekuje da će privući 300.000 ljudi.