Skandal u Sloveniji
38

Časne sestre optužile svećenika da im je predlagao spolni odnos: "Spominjao je Sveto Trojstvo"

S. G.
Twitter
Twitter
Slovenački svećenik Marko Ivan Rupnik, inače svećenik veoma blizak Papi Franji, optužen je da je dvije časne sestre nagovarao na seksualni odnos.

U italijanskim medijima su se netom pojavile informacije kako je tokom 90-tih godina zlostavljao časne sestre u Sloveniji. Rupnikov vjerski red priznao je vatikansku istragu Rupnika, ali da je nastupila zastara.

Jedna od časnih sestara koja je željela ostati anonimna ispričala je kako je Rupnik počeo ulaziti u njen psihološki i duhovni svijet, te da je na taj način iskorištavao njenu krhkost i nevinost.

Prema njenim riječima, svećenik je pitao nju i drugu časnu za seks u troje i da je objasnio da će tako "replicirati trostrani odnos Boga, Isusa i Duha Svetog", piše britanski The Times.

Druga časna sestra ispričala je za italijanske novine Domani da joj je Rupnik oduzeo nevinost te da ju je natjerao da šuti o tome.

Časna navodi da je Rupnik zlostavljao skoro 20 časnih sestara i da su usprkos tome njezine pritužbe naišle na ignoriranje. Isusovački red je nakon objavljenog intervjua sa časnom sestrom pozvao sve ostale žrtve da istupe te obećao da će biti saslušane s empatijom i razumijevanjem.