Beograd
0

Carla del Ponte: Ratko Mladić bit će uhapšen u decembru ili januaru

FENA
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte doputovala je u ponedjeljak u Beograd, gdje će se tokom dana sastati s najvišim srbijanskim dužnosnicima.

Odmah po dolasku, u beogradskoj zračnoj luci "Nikola Tesla" glavna haška tužiteljica sastala se s predsjednikom Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim sudom (ICTY) Rasimom Ljajićem, s kojim treba razgovarati o saradnji Srbije s tim sudom i pronalaženjem i uhićenjem preostalih haških bjegunaca.

Tokom dana, kako je najavljeno, Carla del Ponte će se sastati i s predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, kao i tužiteljem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem.

Snimateljima nije dozvoljeno snimanje susreta, a javnost će o razgovorima Del Ponte s državnim dužnosnicima biti obaviještena saopćenjima.

Uoči posjeta Beogradu Del Ponte je izjavila da očekuje da će Ratko Mladić biti uhapšen u decembru ili januaru iduće godine te da je u to sigurna 80 posto, s obzirom na to da se "Srbija nalazi na kraju pregovora da postane kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji" i da je "politički pritisak da Mladić bude izručen vrlo velik".

Osim Mladića, haško tužiteljstvo od Srbije traži izručenje još dvojice odbjeglih haških optuženika Gorana Hadžića i Stojana Župljanina, čija ga je obitelj putem medija pozvala na predaju prije nekoliko dana.