Bin Laden najavio osvetu
0

Carla Bruni "prioritet" Al-Qaide

Sarajevo-x.com
Carla Bruni (Foto: AP)
Carla Bruni (Foto: AP)
Zaštita prve dame Francuske, Carle Bruni, snažno je pojačana zbog bojazni da je postala "prioritetni cilj" terorista. Sigurnosne službe vjeruju da je supruga predsjednika Nicolasa Sarkozyja sada visoko na Al-Qaidinoj listi potencijalnih VIP-žrtava u Francuskoj, piše "Daily Mail".

Strah za sigurnost Carle Bruni došla je nakon što je Osama bin Laden lično zaprijetio da će ubiti francuske državljane sveteći se što je Francuska podržala rat u Afganistanu ali i donijela novi zakon o zabrani nošenja burke. Prijetnja lidera Al-Qaide snimljena na audio traci je glasila: "To je jednostavna jednačina: Ako vi ubijate, bit ćete ubijeni".

Nekoliko dana kasnije, grčka policija presrela je paket s bombom koji je bio adresiran na predsjednika Sarkozyja. Francuski mediji navode kako je sigurnost oko prvog para Francuske oduvijek bila jaka, ali i da je sad zaštita prve dame znatno pojačana.

"Ne dolazi u obzir da igdje kroči bez pratnje, a detalji o svim njenim pokretima se čuvaju u tajnosti do posljednjeg trenutka. Osim toga, od sad ona neće putovati istim automobilom kao njen suprug", objavila je web-stranica "Pure People".

Također, dodatno je osigurana i njena bliža porodica, uključujući sestru Valeriu, majku Marisu, njenog devetogodišnjeg sina Aureliana, kao i njegovog oca Raphaela Enthovena. Naravno, ni Carli Bruni ni njenoj porodici sve to nije jednostavno, ali razlog itekako postoji, budući da, kako navodi portal, opasnost od terorističkog napada na francuskom tlu nikada nije bila veća.

Čelnici sjevernoafričke mreže Al-Qaide napisali su na svojoj ekstremističkoj web-stranici:

"Tražit ćemo strašnu osvetu Francuskoj svim sredstvima koja su nam na raspolaganju, za čast svojih kćerki i sestara".

Francuski šesfovi sigurnosti su istakli ove sedmice da su državna tijela u stalnoj pripravnosti te da će učiniti sve kako bi spriječili da se terorističke prijetnje obistine.